Waarom de winter de perfecte tijd is om bomen in de tuin te planten 

Veel planten en bloemen kun je het beste vlak voor de lente of zelfs in de lente zelf planten. Dit komt omdat de grond dan niet meer gaat bevriezen, waardoor de kans op overleven van je nieuw gekochte plantjes een stuk groter is. Daarnaast hebben veel planten en bloemen veel zonlicht nodig, wat in de lente en zomer een stuk meer voorkomt. Bomen daarentegen kun je beter in het najaar planten om verschillende redenen. We vertellen je graag waarom!

Alle energie naar wortels

Net zoals bij planten zijn bomen in de winter in rust. Er groeit geen fruit of bladeren aan de boom, dus hij staat als het ware op een soort energie bespaarstand. Dit is een ideale situatie om ze te planten, omdat dan alle energie naar de wortels kan gaan. Bij een nieuwe boom zijn de wortels nog niet heel krachtig en soms niet eens sterk genoeg om de boom overeind te houden. Hierdoor kan alle energie dus naar de onderste laag van de boom gaan, in plaats van de bovenste laag. Dit geldt zowel voor enkelstammen als meerstammige bomen.

 

Veel water nodig

Om de wortels van de boom goed te laten groeien, heeft deze veel water nodig. Komt dat even goed uit in het najaar?! Ons klimaat is erg nat vanaf oktober tot aan het begin van de lente. Er gaat waarschijnlijk geen week voorbij wanneer het niet flink regent en dat doet je kersverse boom erg veel goeds. Zo kan hij hard groeien in de winter, waardoor jij er in de lente en zomer goed van kunt genieten. Dat scheelt weer dagelijks met je gietertje naar buiten gaan.

 

Kan prima met wat vorst

Niet veel planten worden blij van vorst en kunnen dan zelfs doodgaan. De meeste bomen kunnen echter prima wat vorst hebben en kunnen zelfs geplant worden wanneer het vriest. Bedenk je wel even dat je dat gat in de grond ook moet graven, dus als het al een paar dagen stevig gevroren heeft, is dit misschien niet het beste idee. Dat kost voor jouzelf namelijk ontzettend veel energie, wat je ook kunt besparen door eventjes te wachten. Via bomendael kun je nog meer tips vinden over het planten van bomen in het najaar en kun je ook kijken welke bomen mogelijk in jouw tuin passen.