De zomervakantie is weer begonnen. Dat betekent dat veel mensen hun anti diefstal rugzak in de auto gooien en richting de Nederlandse kust gaan voor een heerlijke verfrissende duik in zee. Hoewel de meeste Nederlanders goed kunnen zwemmen gaat het toch elk jaar weer meerdere keren mis, soms met dramatische afloop. Volgens de lifeguards van de reddingsbrigade kan de kans op ongelukken beperkt worden door goede voorlichting over de gevaren van de zee. Met deze vier tips ga je voorbereid het water in.

Goed kunnen zwemmen

Het klinkt misschien heel logisch; ga alleen het water in wanneer je goed kunt zwemmen. Dit betekent niet alleen dat je zowel zwemdiploma A als B hebt, maar ook dat je fysiek sterk en fit genoeg bent om je te kunnen redden in zee. Ben je normaal gesproken een uitstekende zwemmer maar heb je alcohol gedronken? Hou er dan rekening mee dat dit grote invloed kan hebben op je zwemkwaliteiten, uithoudings- en inschattingsvermogen.

Ga niet alleen het water op

Wanneer je in de zee gaat zwemmen doe dit dan niet in je eentje, maar zorg dat je een buddy bij je hebt. Als er dan iets misgaat is er in ieder geval iemand die alarm kan slaan en hulp kan halen. Wil je gezelschap toch liever op de handdoek blijven liggen? Spreek dan af dat ze niet alleen op je Ted Baker tas letten, maar ook een oogje op jou houden terwijl je je in het water begeeft.

Let op de vlaggen en de wind

Voordat je het water in duikt is het verstandig om eerst even te kijken waar de reddingsposten zich bevinden en welke vlaggen de Reddingsbrigade uit heeft hangen. Alleen wanneer er een oranje windzak wappert is het veilig om in de zee te zwemmen. Kijk ook even wat voor wind er staat. Bij een sterke aflandige wind, een wind die dus de zee op waait, is het niet zo slim om met een luchtbedje of andere opblaasbaar ding de zee op te gaan. Voor je het weet ben je een heel eind afgedreven van de kust. Dan kan het nog een hele uitdaging zijn om weer terug te komen en dat levert een gevaarlijke situatie op.

Gevaarlijke stromingen 

Veel badgasten worden erdoor overvallen en komen dan in de problemen; een sterke stroming of onverwachte onderstroom die je meesleurt de zee in of zo ondersteboven trekt. Dan laat de zee even zien hoe krachtig ze kan zijn. Wanneer er gevaarlijke stromingen zijn maakt de reddingsbrigade dit duidelijk door een gele of rode vlag te hijsen. Neem deze signalen serieus en pak alle strandtassen of rugzakken en ga lekker even in een gezellige strandtent zitten tot het weer veilig is om te zwemmen. Ben je toch in een sterke stroming terecht gekomen? Probeer dan niet in paniek te raken, roep om hulp en zwem niet tegen de stroming in want dan raak je snel kostbare energie kwijt. Laat je liever meedrijven en zwem naar links of rechts zodra je voelt dat de stroming minder krachtig wordt.

Meer weten over veiligheid in en op het water? Kijk dan even op de website van de reddingsbrigade.