Mantelzorg bij dementie: tips voor beginnende mantelzorgers in Egmond

Wanneer er bij uw naaste dementie is vastgesteld, zal er in een korte tijd veel veranderen. Uw naaste wordt steeds vergeetachtiger en kan veranderd gedrag vertonen. Ook zal communiceren met uw naaste steeds moeilijker worden. Als partner of familielid draagt u hierdoor de zorg van uw naaste. Maar gaat u hiermee om? Ter ondersteuning van beginnende mantelzorgers heeft Zuster Jansen een paar tips opgesteld die u kunnen helpen bij de relatie met uw naaste met dementie.

Gesprekken voeren met uw naaste
In het verloop van tijd zal het communiceren met uw naaste met dementie moeilijker worden. De hulpbehoevende zal steeds vaker en sneller uw gesprekken vergeten. Duidelijke communicatie is daarom belangrijk. Met goede articulatie, makkelijk begrijpbare woorden en een vriendelijke toon, kunt u ervoor zorgen dat uw naaste eerder begrijpt wat u zegt. Ook kan lichaamstaal helpen bij het overbrengen van de boodschap. Wees vooral geduldig en bereid om zinnen vaker te herhalen.

Omgaan met veranderd gedrag
Dementie kan invloed hebben op het karakter en gedrag van de hulpbehoevende. Uw naaste begrijpt steeds minder van wat u probeert te zeggen of weet plots niet meer waar hij of zij zich bevindt. Dit kan zorgen voor een gevoel van onmacht, verdriet of juist boosheid. Wees daarom bedacht dat uw naaste zich plots agressief kan uiten. Blijf in deze situaties kalm en vat deze uitbarstingen niet te persoonlijk op. Probeer uw naaste te kalmeren met rustige en eenvoudige woorden zodat hij of zij weer begrijpt wat er aan de hand is.

Organiseer gezamenlijke activiteiten
U zult merken dat uw naaste met dementie steeds minder beweging krijgt, doordat hij of zij graag binnen blijft in een vertrouwde omgeving. Maar beweging stimuleert juist de geest en remt de ontwikkeling van de dementie af. Probeer daarom leuke activiteiten te organiseren waarbij de hulpbehoevende in beweging komt. Bezoek samen het strand en maak een wandeling. Of zet thuis de radio aan met liedjes van vroeger om samen op te dansen. Een gezond lichaam draagt bij aan een gezondere geest, ook voor mensen met dementie.

Overbelasting voorkomen
Mantelzorg geven kan zeer intensief zijn. Let als beginnende mantelzorger er ook op dat uw eigen gezondheid op peil blijft. Overbelasting ligt vaak op de loer wanneer de zorg van de hulpbehoevende toeneem. Het is daarom belangrijk symptomen van overbelasting te herkennen en op tijd hulp in te schakelen. De particuliere thuiszorg van Zuster Jansen kan u daarbij helpen. Wij ondersteunen u graag, bijvoorbeeld met passende thuiszorg bij dementie, dat altijd aansluit op de zorgbehoefte van uw naaste. Op deze manier verlichten we uw zorgtaken en ontvangt uw naaste de ondersteuning die hij of zij nodig heeft.

Bent u mantelzorger en merkt u ondersteuning nodig heeft bij de zorg van uw naaste met dementie? Neem contact op met onze organisatie voor meer informatie over particuliere thuiszorg in Egmond aan Zee en vraag naar de mogelijkheden.