Kopers nemen meer risico in verhitte woningmarkt

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verhoogt voor de derde keer op rij dit jaar haar voorspellingen voor de ontwikkeling van de woningmarkt. Er wordt rekening gehouden met een huizenprijsstijging van 12,5% dit jaar en van 5% in 2022, terwijl eerder werd uitgegaan van respectievelijk 7,5% en 2,5% prijsstijging. Dit blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van juli 2021.

 

Boven vraagprijs bieden

Onder de huidige verhitte marktomstandigheden hebben kopers in Egmond en Bergen weinig tijd om na te denken bij de aankoop van een woning. Ze zijn bang dat ze geen huis meer kunnen kopen door de stijgende huizenprijzen en hebben hierdoor haast met het afronden van een deal. “Kopers moeten meer risico nemen om kans te maken op een koopwoning,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Dit doen zij door bijvoorbeeld hoger te bieden dan de vraagprijs en het laten vallen van verkoopvoorwaarden, zoals voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Daarnaast proberen kopers tegenwoordig een hogere hypotheek af te sluiten in verhouding tot hun inkomen door voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen en af te zien van het recht op hypotheekrenteaftrek.

 

Afschaffing overdrachtsbelasting

Aan het begin van dit jaar werd de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar afgeschaft. Het Economisch Bureau ziet dit als de belangrijkste reden van het grote aantal huizen dat tussen januari en mei verkocht werd. Het gaat om 102.000 bestaande woningen; dit zijn er 10.000 meer dan in dezelfde periode van 2017, het jaar dat er een recordaantal woningen werd verkocht. Toch denkt het Economisch Bureau dat deze stijging niet blijvend is. Bokeloh: “De voorspellingen voor het aantal woningverkopen blijft hetzelfde. Voor dit jaar houden we rekening met een daling van 10%. Volgend jaar zal het aantal woningaankopen volgens ons met nog eens 5% afnemen.”

 

Verdeeld sentiment tegenover woningmarkt

Vooral bij huizenverkopers in Egmond en de rest van Nederland hangt een positief sentiment tegenover de woningmarkt. Dit blijkt uit de indicatoren van Vereniging Eigen Huis en de NVM. Het vertrouwen heeft zich, na een daling aan het begin van de coronacrisis, snel hersteld. Het is voor verkopers namelijk makkelijk om voor een goed bedrag en binnen korte tijd een woning te verkopen. Woningzoekenden zien het minder positief in; hoewel de hypotheekrente laag staat is het toch lastig om een hypotheek af te sluiten omdat de huizenprijzen zo hoog zijn. Daarbij hebben ze weinig keuze in woningen en komen ze er moeilijk tussen door het grote aantal woningzoekenden.