Bij houten kozijnen kun je op den duur last krijgen van houtrot, zeker met ons vochtige klimaat aan de Noordzee zo aan het kust van Egmond aan Zee. De kozijnen geheel vervangen is een behoorlijke uitgave, maar als het houtrot nog niet in je gehele kozijn zit hoeft dit gelukkig niet nodig te zijn. Je kunt dit namelijk vrij gemakkelijk zelf opknappen.

Zo ontstaat houtrot

Houtrot kan ontstaan door lange periodes van vochtig weer, waardoor het niet goed kan ventileren en drogen. Hierdoor groeien er schimmels op het hout waardoor je kozijnen zacht en kwetsbaar worden. Zo zacht dat je het uiteindelijk zelfs kunt indrukken of afbreken.

 

Houtrot herkennen

Op het eerste oog kun je houtrot niet altijd 1, 2, 3 herkennen. Dit komt omdat het hout meestal met een laag verf bedekt is. Wel kun je het controleren door er met een schroevendraaier in te prikken. Wanneer het hout zacht is en je er zo doorheen prikt heb je last van houtrot. Doe dit op een aantal plekken om erachter te komen waar het houtrot precies zit.

 

Houtrot verwijderen

Is niet je hele kozijn geteisterd door houtrot, dan hoef je niet je hele kozijn te vervangen. In dit geval is het namelijk nog prima zelf te repareren.

Nadat je met de schroevendraaier alle houtrotplekken hebt gedetecteerd is het noodzaak om eerst al het houtrot weg te steken met een beitel. Zorg ervoor dat je ál het houtrot weghaalt, want als er iets achterblijft gaat het verrottingsproces gewoon door. Wanneer je dit gedaan hebt is het belangrijk dat je het hout eerst goed laat drogen. Doe dit dus vooral als er voorlopig geen regen is voorspeld.

 

Houtrot repareren

Wanneer al het houtrot is verwijderd en het hout goed heeft kunnen drogen is het tijd om je kozijn te repareren. Dit doe je door eerst nog wat houtrotstop aan te brengen op de open plekken. Op die manier worden de eventueel achtergebleven schimmels alsnog gedood. Ook dit moet eerst goed opdrogen voor je naar de volgende stap gaat.

 

Daarna kun je de gaten opvullen met houtrotvuller. Voor het mooiste resultaat kun je dit het beste doen met een plamuurmes. Hiermee kun je het geheel namelijk strak afstrijken. Meestal heeft dit een droogtijd van minimaal 6 uur nodig. Daarna is het volledig uitgehard en kun je het kozijn netjes afwerken door het eerst te schuren en daarna te schilderen.

 

Om je hout goed te beschermen tegen alle weersomstandigheden is het belangrijk dat je kwalitatieve verf gebruikt, zoals bijvoorbeeld Sikkens verf of één van de vele andere verfmerken van Color Store.