Galerij de Kapberg in Egmond aan den Hoef

Galerij de Kapberg in Egmond aan den Hoef trapt het seizoen af met een expositie van schilderijen van Jutta Metzger en Cora Moret, en keramiek van Amrita Karunararatne. Als ervaren kunstliefhebber weet je vast dat het werk van Metzger en Moret zeer divers oogt, maar vaak dezelfde thema’s en motivaties bevat, zoals natuur en natuurbeleving, figuren in het landschap, menselijkheid en liefde. Beide kunstenaars streven op hun eigen manier naar zelfexpressie en meer persoonlijke en vrije schilderstijlen.

Jutta Metzger, geboren in Hamburg en momenteel werkzaam als docent-hoogleraar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, toont haar werk naast dat van Cora Moret. Moret presenteert niet alleen schilderijen uit haar serie ‘Winterreise’, een vrije verbeelding van de gelijknamige liederencyclus van Franz Schubert, maar ook werk geïnspireerd door kunstenaars als Paula Rego en Guido Van Der Werve.

 

blank

 

De schilderijen zijn thematisch geclusterd in de kleine zalen van De Kapberg Gallery. De combinatie van het werk van Metzger en Moret is zeldzaam, waardoor deze expositie extra bijzonder is. De prachtige keramiek van Amrita Karunaratne vormt een interessante toevoeging aan de tentoonstelling. Karunaratne, afgestudeerd aan het National College of Art and Design in Dublin, streeft ernaar om de eenvoud en kwetsbaarheid van klei te behouden in haar werk, door geen glazuur of chemicaliën te gebruiken. De kleuren ontstaan door het stoken op verschillende temperaturen. Haar werk is gebaseerd op een oude techniek genaamd Terra Sigillata, waarbij fijne slib en een oven worden gebruikt. Karunaratne woont en werkt in Hoorn.

Jutta Metzger

Amrita Karunararatne

Amrita Karunararatne

Naast haar werk als docent is ze actief als kunstenaar en heeft ze internationaal geëxposeerd, onder andere in Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. Haar werk wordt gekenmerkt door een opvallend kleurgebruik en een persoonlijke benadering van thema’s als natuur en menselijkheid. Metzger heeft ook samengewerkt met andere kunstenaars en schrijvers, zoals de Amerikaanse dichter Robert Creeley en de Nederlandse kunstenaar JCJ Vanderheyden.

Amrita Karunararatne

Amrita Karunararatne is een Sri Lankaanse keramist die werkt vanuit haar studio in Kandy. Haar keramische werken zijn gebaseerd op organische vormen en patronen uit de natuur, en worden gemaakt met behulp van traditionele technieken en materialen, zoals lokale klei en as. Ze creëert zowel sculpturale stukken als functionele stukken, zoals kopjes en borden. Karunararatne heeft tentoongesteld in Sri Lanka en internationaal, en heeft verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen voor haar werk. Haar werk is te zien op haar website en op verschillende online galerijen en verkooppunten.

 

  • De tentoonstelling is te zien van vrijdag 24 februari tot en met zondag 2 april
  • Openingstijden Kapberg: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
  • De toegang is gratis.
  • Adres: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef
  • Meer informatie op: www galeriedekapberg.nl