Egmondse Halve Marathon

Op de tweede zondag in januari vindt jaarlijks de Egmondse Halve Marathon plaats.

De immer variërende weersomstandigheden bepalen doorgaans het karakter van deze Nieuwjaarsklassieker. Het succes is voor een groot deel te danken aan een unieke afwisseling in het parcours.

Een parcours waarin de natuur van enerzijds het Noordzeestrand en anderzijds het Noord-Hollands Duinreservaat een grote rol speelt. Onder de maximaal 25.000 deelnemers strijdt elk jaar tevens een groot aantal wereldtoppers voor de overwinning op de boulevard van Egmond aan Zee.  

Historie

46 jaar tijd is de NN Egmond Halve Marathon uitgegroeid tot een van de populairste en meest massale lopen van Nederland. De grootste aantrekkingskracht van deze halve marathon is ongetwijfeld de variatie in het parcours met daarbij het mooie traject door het Noordhollands Duinreservaat als hoogtepunt. Aantrekkelijk is ook de ronde door Egmond aan Zee en de sfeervolle finish te midden van duizenden toeschouwers. De regelmatige aanwezigheid van nationale en internationale toplopers heeft daarnaast in belangrijke mate bijgedragen aan de internationale bekendheid die deze jaarlijkse loop op de tweede zondag in januari verworven heeft.

De eerste editie van de halve marathon

De eerste editie van de Le Champion halve marathon vond plaats op 11 maart 1973. De loop was in die tijd een van de eerste evenementen voor trimmers die over een dergelijke afstand werd gehouden. Des te opmerkelijker was het gigantische deelnemersaantal op de 21 en 6 km. Het grote aantal van totaal 1.100 deelnemers bracht de organisatoren vele onverwachte probleempjes. Toch had het geheel een succesvol verloop.

BLARENBAL

Op zondag wordt de NN Egmond Halve Marathon in Hotel Zuiderduin afgesloten met het traditionele Blarenbal. Dit jaarlijks terugkerend muziekevenement is bestemd voor alle deelnemers, supporters en toeschouwers. Om 15.30 uur gaat de Zuiderduinzaal open en vanaf 16.00 uur zal een  band  voor een swingend liveoptreden zorgen. De entreeis laag p.p. en het feest duurt tot 20.15 uur.

Legitimatie is verplicht.

Bewoners

De NN Egmond Halve Marathon brengt voor bewoners, naast veel vermaak, ook in de volgende straten een aantal beperkingen met zich mee. In overleg met de gemeente en politie is een verkeersplan opgesteld om het evenement zo soepel, maar ook vooral zo veilig mogelijk te laten verlopen.

  • Op zondag wordt het dorp afgesloten voor al het verkeer tussen 8.00 en 18.00 uur. Het is niet mogelijk om Egmond aan Zee binnen te rijden. Autoverkeer is in Egmond aan Zee wel beperkt mogelijk. Binnen die tijden is Egmond te bereiken met pendelbussen, met de fiets of lopend. Wij raden deelnemers én toeschouwers aan gebruik te maken van de pendelbussen. Meer informatie voor de pendelbussen
  • De Sportlaan, Boulevard Noord, Boulevard Zuid, Boulevard de Vassy, Vuurtorenplein en de Watertorenweg zijn helemaal afgesloten. Indien u met de auto Egmond aan Zee uit moet, kunt u het dorp wel uitrijden. Het is echter niet mogelijk te rijden in het gebied ten zuiden van de Zeeweg en overige wegen, die onderdeel uitmaken van het parcours. Dit zijn de Kennedyboulevard, Winkelmanplantsoen, Montgomerystraat, Rooseveltstraat, Karel Doormanlaan, Marshallstraat, Churchillaan, Eisenhowerstraat, Trumanplein, Sternlaan, Plevierenlaan, Wilhelminastraat, Voorstraat (tussen Trompstraat en Prins Hendrikstraat), Trompstraat, Admiraal de Ruyterweg en de Zeeweg. Deze wegen worden afgesloten tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • Na 12.00 uur is het wel mogelijk om via de volgende straten Egmond aan Zee te verlaten: Plevierenlaan, Prins Hendrikstraat, Voorstraat, Trompstraat en Wilhelminastraat.

Autoverkeer in Egmond aan Zee beperkt mogelijk.

Woon je in Egmond aan Zee en wil je je binnen Egmond aan Zee verplaatsen is dit beperkt mogelijk. Het is niet mogelijk om te oversteken op de straten waar het parcours loopt. Wel is het buiten het parcours mogelijk om je gemakkelijk te verplaatsen.

Oversteekplaatsen parcours

Het is mogelijk om ter hoogte van de hoofdstrandafgang de weg over te steken. Dit is continue mogelijk en je hebt hierbij geen last van de deelnemers die op het parcours lopen.

Versier uw huis

De bewoners van Egmond aan Zee doen er ieder jaar alles aan om de sporters welkom te laten voelen. Woont u langs de route, versier uw huis en maak het gezellig met muziek of een partytent buiten. Moedig de hardlopers aan die langs uw huis komen en geef ze nog een extra boost richting  de finish.

Opbouwwerkzaamheden

Op vrijdag voor de marathon in januari vinden er in Egmond aan Zee al diverse opbouwwerkzaamheden plaats. Er worden bijvoorbeeld al hekken geplaatst op de Boulevard Noord, waarvoor de weg indien nodig wordt afgesloten.

Egmond-Pier-Egmond

Op Zaterdag vindt om 9.00 uur de start van het fietsevenement Egmond-Pier-Egmond plaats. Start en finish zijn op de Boulevard Noord. Voor zaterdag geldt tevens een parkeerverbod voor Boulevard Noord en het Vuurtorenplein.