Egmondse-Visserijdagen

De Jaarlijkse Visserijdag laat u zien hoe het vroeger ging.

Algemeen programma

Vanaf een uur of 10 wordt door de dorpsomroeper in heel de kern van het dorp rond gedaan in naam van de visserijdag. Met gongslagen wordt een ieder opgeroepen deze dag te vieren.Op verschillende locaties in het dorp zijn allerlei activiteiten. Op de nautische markt rond het Pompplein zijn diverse facetten van de visserij en visserij gerelateerde zaken te bewonderen. Zo wordt er door de visspecialisten van “Willem’s Vissuper” en “Vispaleis Ab Dekker” vis gefileerd, klaargemaakt als maaltijd, gerookt en gebakken. Uiteraard met de bedoeling deze om op te eten.

De geur van weleer

De geur van weleer komt uit de rookvaten, de papillen worden gestreeld door geuren die opstijgen uit diverse soorten kookgerei. Antwoord geven op vragen en uitleg gegeven over vis en visproducten door deze culinaire kunstenaars en visbereiders is door het publiek een alom gewaardeerd onderdeel van deze dag. Ook kan er een blik in het verleden geworpen worden. Het verleden van Egmond aan Zee als vissersdorp.

Het interieur van een traditioneel vissershuisje is nagebouwd, waar de vrouw des huizes bezig is met haar (traditionele) werkzaamheden. Koffie wordt “een bakkie doen” en de duinaardappels worden geschild.

De man des huizes is natuurlijk zijn netten aan herstellen en nieuwe netten aan het boeten. Uiteraard zijn ze beiden gekleed in de klederdracht van weleer.

Alles toegankelijk

Deze dag zijn geopend: Prins Hendrikstichting met een expositie, koor en nog veel meer, het boothuis van de KNRM, de vuurtoren is te bezichtigen, het Museum van Egmond, de bouwplaats van de Pinck.

Duinaardappels

De duinaardappels worden geteeld in duinlandjes van de duinlandjes vereniging. Het telen heeft uitgemond in een uniek landschap in de duinen, met een zéér bijzondere flora en fauna in de duinen van PWN. Uitleg hierover wordt gegeven op de markt door leden van deze vereniging ondersteund met prachtige foto’s. De hele dag loopt Neptunus rond met een van de mooiste vissen die leeft op het droge. Voor een uniek foto-moment met de bezoekers neemt hij alle tijd. Ook kunnen de kinderen geschminkt worden en wordt door en met de vrijwilligers van Jongerencentrum “de Wal” Oudhollandse kinderspelletjes gedaan.

Live on stage

Op het podium wordt bijna de gehele dag live muziek ten gehore gebracht door o.a. het shantykoor “de Zâalnêelden”,smartlappenkoor De Skarrebekke” en de “De Mallote Matrozen”. Een vast onderdeel van het programma is de voordracht in het Egmondse dialect, als altijd met een scherp randje over de actualiteit.

Een keur aan plaatselijke artiesten zal de revue passeren. Een spetterende afsluiting wordt gedaan door de Egmondse top-artiesten. Het geluid en de presentatie ligt in handen van Radio 80, die de gehele dag zal uitzenden vanaf locatie!

Herdenking

Aan de vooravond van dit Egmondse feest is er op de vooravond, een herdenking voor allen, die het leven op zee hebben gelaten. Deze herdenking is integraal onderdeel van de Visserijdag en vindt plaats in de Oudkatholieke kerk aan de Voorstraat 112.

De herdenking zal muzikaal worden omlijst met zang door het shantykoor “de Zâalnêelden”, smartlappenkoor “De Skarrebekke”, “De Mallote Matrozen”, uit Egmond aan Zee. Een gedicht en de twee minuten stilte, afgesloten door de Last Post completeren deze herdenking.

Na afloop wordt er een krans gelegd aan de voet van het Vissersmonument aan het begin van het dorp. Op dit Vissers monument staan de namen vermeld van hen die op zee gebleven zijn in de Eerste Wereldoorlog. Onder de namen bevinden zich kinderen van 12 jaar oud, schippers, vissers en koopvaardijpersoneel.

Nog steeds leven de gevolgen van deze oorlog in de harten van nabestaanden. Vaak zijn de verhalen van generatie op generatie overgegaan. Herdenken van de mensen die op zee gebleven zijn, is een mooi vast onderdeel voorafgaand aan de Egmondse Visserijdag

Facebook van de Visserijdag[

[insta-gallery id="7"]