190-jarige viert verjaardag
Vrijwilligers van KNRM vieren verjaardag met hun trouwste donateurs
EGMOND AAN ZEE – De vrijwilligers van alle 45 reddingstations vieren zaterdag 8 november de 190ste verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Zij doen dit samen met de donateurs die al meer dan vijftig jaar het reddingwerk steunen.

bragade3190796De donateurs die ‘Redder aan de wal’ werden in 1964, zijn 8 november uitgenodigd om persoonlijk kennis te komen maken met bemanningsleden en reddingboten van de KNRM. Deze bijeenkomst wordt extra bijzonder, omdat de trouwe donateurs, samen met de vrijwilligers op de reddingstations, de 190ste verjaardag van de KNRM vieren.

190 jaar KNRM

Op 11 november 2014 bestaat de KNRM officieel 190 jaar. Een mijlpaal die werd bereikt dankzij twee eeuwen vrijwilligersinzet, gesteund door vrijwillige bijdragen van donateurs. Van een klein initiatief is de KNRM uitgegroeid tot een professionele organisatie, die 24 uur per dag inzetbaar is. Met 1.300 vrijwilligers op 45 reddingstations en 75 reddingboten is de KNRM de belangrijkste partner voor de Kustwacht als het gaat om Search and Rescue. De rijke historie van de KNRM heeft de organisatie gebracht waar zij nu staat: een zelfstandige hulpverleningsorganisatie ten diensten van ieder die daar een beroep op wil of moet doen.

Trouwe donateurs

November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM (en om precies te zijn de voorgangers KNZHRM en KZHMRS) van oudsher op 11 november haar verjaardag viert. De traditie om donateurs na een ‘dienstverband’ van vijftig jaar een attentie toe te sturen bestaat bij de KNRM al heel lang, het uitnodigen op de reddingstations is iets van de laatste jaren. Het hoogtepunt van het bezoek is de vaartocht. Het is een feest om na terugkomst de glunderende gezichten te zien!

Reddingstation Egmond aan Zee

Station Egmond aan Zee is het oudste station, destijds van de Noord- en Zuidhollandse Reddingsmaatschappij. Met een roeireddingboot is tijdens de kerstdagen van 1824 in Egmond ook de eerste redding uitgevoerd uit naam van de NZHRM. Zes opvarende zijn destijds uit zee gehaald. In Egmond is men daar nog steeds trots op.

Op 11 november staan de vrijwilligers van het KNRM-station Egmond stil bij dit heugelijke feit. Er wordt om 16.00 uur bij het beeld van redder Japie – Japie verzameld, terzijde van de hoofdstrandafgang. Aldaar zal het Shantykoor de Zaalneelden een kort optreden geven en vervolgens volgt een kranslegging. De KNRM-Egmond hoopt dat met name veel donateurs met hen stil willen staan bij dit feit en nodigt hierbij dan ook een ieder uit.

Deze pagina is 404 keer bekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.