Santiago wil ‘het beste uit mensen met een beperking halen’
EGMOND AAN ZEE – Na een voorbereidingstijd van een jaar is het donderdag om 11.00 uur zo ver. Dan opent restaurant Santiago haar deuren aan het Pompplein in combinatie met een biologische broodbakkerij. Burgemeester Hetty Hafkamp verricht de officiële opening en bekende Egmonders Katinka Krijgsman en Philip Hopman verzorgden het interieur. Het restaurant is een initiatief van Stichting Santiago in samenwerking met Esdégé Reigersdaal. De insteek van het project is om mensen met een beperking samen met horeca-professionals de gasten van maaltijden te laten voorzien. De werknemers van het restaurant hebben vanaf maart een opleiding gevolgd om de horecakneepjes onder de knie te krijgen en de belangrijkste Duitse zinnetjes te leren.
Jan Ranzijn, voormalig eigenaar van Ranzijn Tuin en Dier, is initiator van het project. Hij wil met de Stichting Santiago ‘het beste uit mensen met een beperking halen’. Ranzijn had een broer met het syndroom van Down en kwam daardoor in contact met Esdégé Reigersdaal, waar zijn broer woonde. In maart kon hij het voormalige VVV kantoor huren en vestigde daar de Santiago opleidingsschool. Tegelijkertijd werd gestart met de verbouwing van het pand waar eerder restaurant ‘New West’ in was gevestigd. Die verbouwing is nu klaar en het team is klaar om de eerste gasten te ontvangen.
Enthousiaste buren
Philip Hopman uit Egmond aan den Hoef, bekend als illustrator van vele kinderboeken, werd door zijn buurman Jan Ranzijn benaderd om mee te denken over het interieur van het restaurant. “Ik was gelijk enthousiast over de plannen”, zegt hij. “Ook een andere buurman, Jaap Apeldoorn die meubelmaker is, had zijn medewerking al toegezegd. Samen met Katinka Krijgsman, Noud Rietman en Jeroen Kans zijn we ruim twee weken bezig geweest om een heel leuk en origineel interieur te maken, bestaand uit een trein waarvan de wagonnetjes de eettafels en zitplaatsen vormen. We hebben er met heel veel plezier aan gewerkt en het staat vast heel leuk langs de twintig meter lange wand in het restaurant. Ook architect Jos Ooijevaar uit Egmond-Binnen is enthousiast over het ontwerp.”
Reis langs de wereld
In de trein kan niet alleen gegeten worden. De gasten maken ook een reis langs de wereld. “De ramen van de wagonnetjes worden gevormd door schilderijen die allemaal een ander deel van de wereld laten zien”, vervolgt Philip. “Uit het ene raam kijk je uit op China en in de volgende wagon zie je Spanje voorbij komen. De bankjes zijn bovendien voorzien van allerlei tekeningetjes die te maken hebben met dat thema. Al met al is het echt een interieur waar de gasten vrolijk van gaan worden.”
De opening van Restaurant Santiago vindt donderdag 10 juli plaats om 11.00 uur op het Pompplein. Santiago is vanaf vrijdag 11 juli dagelijks geopend van 7.30 tot 21.00 uur en start met tien dagen lang feestelijke acties en aanbiedingen. Meer informatie is te vinden op www.stichtingsantiago.nl

Deze pagina is 333 keer bekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.