Veel zand weg na eerste najaarsstorm
Verplaatsingsbeleid paviljoens desondanks niet aangepast
EGMOND AAN ZEE – Het strand van Egmond aan Zee heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de eerste najaarsstorm. De zee heeft meters zand weggeslagen en de paviljoens stonden met de voeten in de branding.

storm2014De Egmondse paviljoenhouder Ed Kraakman was onder de indruk van de grote hoeveelheid zand die is weggeslagen van het strand. “Zeker tien meter is er verdwenen. Ook onder mijn strandtent, en bij de buren”. Hij maakt zich daarom ook zorgen over de volgende storm. “Het seizoen is net begonnen, en nu al is de buffer bij Egmond verdwenen. Een volgende storm heeft vrij spel”.

Verplaatsing paviljoens

Op last van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moet een groot aantal van de strandtenten in Egmond en Bergen volgend jaar richting de zee verplaatst worden. De paviljoenhouders maken zich daar al maanden grote zorgen over. De storm van vorige week wakkert de boosheid bij de exploitanten aan. “Als ik nu al met mijn zaak die achttien tot twintig meter vooruitgeschoven zou zijn, dan had ik in de kolkende branding gestaan”, zegt Kraakman. “Het waterschap moet maar zelf komen bekijken hoe de situatie is. Want verplaatsen is onverantwoord.”

Per paviljoen bekijken

In een reactie laat een woordvoerder van het hoogheemraadschap weten: “Dat er vannacht veel zand is weggeslagen in onder meer Egmond is geen reden om het verplaatsingsbeleid aan te passen. Hoe het strand er nu uitziet, is vergelijkbaar met een herfststorm als vorige jaren. Per paviljoen wordt bekeken of, en hoeveel er verplaatst moet worden, om voldoende ruimte te geven aan het duin om te groeien”.

i.s.m. nieuwspartner RTV-NH

Deze pagina is 658 keer bekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.