Laura Zwart-Vuil, Jan Mesu en Kees Kager luiden de klok voor het maatschappelijk belang van de kerk
18 januari 2016

KLOKKENLUIDERSOp zaterdag 16 januari klonken rond het middaguur door heel Nederland de kerkklokken. Die werden met een druk op de knop, een slag op de gong of een slinger aan het klokkentouw geluid om zo de Actie Kerkbalans van start te laten gaan. Laura Zwart-Vuil, Jan Mesu en Kees Kager luidden de klokken van de kerk Egmond aan Zee.

Tot het einde van de maand zijn duizenden vrijwilligers actief om onder de bijna 6 miljoen ingeschreven leden geld in te zamelen voor de plaatselijke gemeente of parochie. De bijdrage van kerkleden is nodig om kerkgemeenschappen actief te laten zijn. Niet altijd is duidelijk wat de kerk doet in de Nederlandse samenleving. Bekende Nederlanders zoals Piet Hein Donner, Annemarie Jorritsma, Addy van den Krommenacker, Henk Kroes en Sabine Uitslag gaven daarom het startsein van de actie door in ‘hun’ plaats de kerkklok te luiden. Daarmee onderschreven ze op persoonlijke wijze de maatschappelijke betekenis van de kerk.

Geslaagd inluidmoment
In Egmond aan Zee vroegen koor captain Laura Zwart-Vuil, auteur Kees Kager en wethouder Jan Mesu aandacht voor het belang van kerk. Ze benadrukten dat Kerkbalans kerken helpt hun rol te vervullen, bijvoorbeeld bij het omzien naar de naaste in nood, zoals vluchtelingen. “Het is voor onze parochie de eerste keer dat wij aan de landelijke actie Kerkbalans meedoen. Hopelijk bereiken we nu nog meer mensen die willen bijdragen. Zo kunnen we samen het bijzondere werk van de kerk laten voortbestaan”, aldus Laura Zwart-Vuil. Rond 12.00 uur luidde het drietal de klokken ‘Petrus’ en ‘Johannes’ in het Oud-Katholieke kerkgebouw in de Voorstraat.

De Kerk in beeld
Kerken zijn in de eerste plaats belangrijk om het geloof in God te delen, om mooie momenten met elkaar te vieren en moeilijke momenten met elkaar te verwerken. Uit cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland blijkt dat jaarlijks 50.000 mensen door pastoraal medewerkers ondersteund worden bij rouwverwerking; 314.000 ouderen en zieken krijgen bezoek van iemand uit de kerk; 80.000 mensen komen naar inloopochtenden of -middagen en 23.000 jongeren bezoeken jeugdavonden. Ruim 2.000 diaconieën steunen de voedselbank en diaconieën besteden ruim 1,6 miljoen uur aan financiële ondersteuning van

Deze pagina is 91 keer bekeken.