Reddingboot. Het gaat hier niet meer om de oude, door paarden in zee getrokken roeireddingboot want die kunt u in het museum bewonderen.

Maar het reddingwezen behoort wel tot de cultuurhistorie van dit zeedorp Egmond aan Zee. Heel bekend was ook reddingboot de Ubbo en aan het zware geluid van de trekker wist het hele dorp wanneer die uitging. Wie de moderne reddingboot de ‘Adriaan Hendrik’, echte mensenredders en ook de nostalgie van reddingen op zee wil zien, moet in de zomer eens op vrijdagavond langs komen.

De boot gaat uit”. Questa è un'espressione alato nel Zeedorp. Che si tratti di una vera e propria azione (razzo visto!) o per un esercizio: una scialuppa di salvataggio che passa attraverso il surf e vela, è un'esperienza. Da marzo / ottobre le pratiche dell'equipaggio ogni notte Lunedi 19.00 ora.

Van november t/m februari gaat de boot op zaterdagochtend om 9.30 uur uit. Dan staan de deuren van het boothuis open, en mocht u iets willen weten, u kunt het erop wagen. Maar het kan ook zijn dat de mannen bezig zijn met onderhoud. Vanuit het Boothuis steken we over naar de Trompenbergstraat, genoemd naar het hotel dat er eens stond, richting Pompplein.

De reddingboot wordt dikwijls verward met de Egmondse strand-reddingsbrigade, de E.R.B. (zij schrijven wel de s) De ‘brigadepost’ staat al vanaf 1928 elke zomer op het strand, recht onder de vuurtoren. De vrijwilligers houden zich bezig met de veiligheid van zwemmers, surfers, zeilers, verloren kinderen en met E.H.B.O. Ze houden elk jaar open avonden en geven dan reddingsdemonstraties.

Boothuis open.

Vanaf eind juni tot begin september van 19.00 a 21.30 uur staan de deuren van het boothuis ‘wagenwijd’ open. De toegang is vrij. U kunt dan ook een kaartje voor de vuurtoren bemachtigen. Tijdens de jaarlijkse reddingbootdag en op de visserijdag, de 3e zaterdag van juni, is hier van alles te doen.

Voor groepsbezoek belt u met:

Sig.. Gerrit Zwart Cie.lid en PR.Coord.KNRM (tel. 072-5062007 / 06-57556459 / e-mail gpzwart@Xs4allal.nl)

di, bij geen gehoor: Peter Dekker Secr./Penningm. KNRM (tel. 06–20057566 / e-mail pmdekKer@quiocknont.nl)

De Adriaan Hendrik

Technische gegevens
Bouwjaar: 1992
Gewicht: 7,6 ton
Afmetingen: 10,60 X 4,10 X 0,75 m
Motorvermogen: 2 X 380 pk
Max. snelheid: 34 knopen
Capaciteit: 50 geredden
Bemanning: 4 persone

Questa pagina 1131 visualizzazioni.

Lascia un commento

L'indirizzo email non verrà pubblicato.